söndag 30 oktober 2011

Gammal vagn vill ha nytt hem

Den här fina vagnen fick jag av en kompis som i sin tur hade fått den av han som legat i den när det var ny. Hon var ute och promenerade när han höll på att rensa sitt garage och så fick hon den. Jag hade först tänkt försöka mig på att renovera den men inser att det aldrig kommer bli av så nu skänker jag den vidare till den som hinner hämta den först.



lördag 29 oktober 2011

Hämtat från tvätteriet

Här är två av svärmors klänningar som jag lovade att visa. Hämtade dem på kemtvätten häromdagen och de blev nästan helt rena. Den ljusblå klänningen hade två pyttesmå bruna fläckar nertill i bak, men de syns knappt. Discoklänningen blev helt ren. Jag längtar tills de ska användas! Om jag händelsevis skulle bli bjuden på bröllop i sommar så tänker jag ha den ljusblå och om jag ska gå ut på krogen eller på någon fest så tänker jag ha discoklänningen.


fredag 28 oktober 2011

Mormors gamla filmer

Ikväll ska vi träffas närmaste släkten och titta på gamla filmer som min mormor filmade när mamma och hennes syskon var barn. Jag hade ingen aning om att dessa filmer fanns förrän alldeles nyligen. Hon har tydligen filmat jättemycket på 50 och 60-talen och nu har min morbror lagt allt på DVD. Så här fin var mormor på den tiden. (Hon är fin fortfarande.)




onsdag 26 oktober 2011

Gullegryn

Den här dockan släpade jag runt på som barn. Hon hette Gullegryn. Hon var lite finare på den tiden men hon hade inga ögon då heller. Jag kan tycka nu efteråt att det var lite makabert av mina föräldrar att låta mig släpa runt på en docka utan ögon, men vad gör man när ens barn absolut vill leka med en speciell sak. Förutom att ögonen saknas och att plasten i ansiktet fått en konstig struktur så tycker jag att hon är rätt söt. Jag skulle vilja ge henne till mina barn, men först vill jag att hon ska få ett par ögon och bli slät och fin i ansiktet.



Idag tittade jag runt lite på nätet efter någon som lagar gamla dockor och hittade en dam som bor utanför Gävle (tillsammans med sin man från Transylvanien). Hon har blivit skadad efter en olycka och sitter därför hemma och ägnar sig åt sin hobby att laga dockor. Det låter ju onekligen ganska coolt att renovera gamla dockor och ha en man från Transylvanien! Hur som helst så skrev jag till henne och frågade om hon kunde fixa dockan, så vi får väl se hur det går...

tisdag 25 oktober 2011

Värmande i höstrusket

Här är koftan och mössan som jag köpte på loppisen i helgen. Perfekta att ha när man är ute i lekparken med barnen. Lite noppiga är de, men visst är de fina! Det är nog bara att köra lite med noppmaskinen.

måndag 24 oktober 2011

Hos pappa på landet

I helgen åkte jag och barnen ut på landet och hälsade på min pappa. Vi hade jättemysigt, gosade med fåren, plockade svamp och körde hjullastare. På vägen dit stannade vi på en loppis. En annan dag ska visa vad jag köpte för fint där.








torsdag 20 oktober 2011

Handsytt lapptäcke!

Idag hittade jag det här fantastiska lapptäcket på en second handaffär för 75 kronor. Jag blev förstås jätteglad när jag hittade det i affären och tyckte det var skulle passa perfekt hemma hos oss. Men först när jag kom hem insåg jag att det var handsytt. Och jag uppskattade lapparna till tusen stycken. Någon har alltså suttit och sytt ihop tusen tyglappar för hand! Jag önskar att den person som sytt det fick veta att det hamnat i rätt hem, hos någon som verkligen uppskattar vackert hantverk.


onsdag 19 oktober 2011

Ta vara på höstens tillgångar

Idag åkte jag och Lillian och mustade äpplen på Gamla Uppsala Musteri. Vi har mustat äpplen flera år i rad nu och det är ju så otroligt gott. Mycket godare än all annan juice man kan köpa i affären. Jag tycker att man ska anstränga sig mer för att ta vara på mat som finns i naturen runt omkring oss. Tänk så mycket äpplen som ligger och ruttnar i folks trädgårdar och i parker för att ingen orkar ta rätt på dem. Det är roligt att plocka äpplen och det är billigt att musta.




Quiche Lorraine

Ikväll ska vi äta Quiche Lorraine, ost och skinkpaj. Receptet kommer från Vår kokbok men jag tror att jag gjort om det lite. Bland annat så använder vi kalkon istället för skinka eftersom jag inte äter grisar.


Här är receptet:

Degen
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten
lite salt

Fyllning
150 g kalkon
1 liten purjolök
4 ägg
4 dl mjölk
1 krm salt
3-4 dl riven ost

Förgrädda pajskalet lite. Fräs purjon lite innan du lägger den i skalet tillsammans med kalkonköttet. Häll på osten, sedan äggstanningen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Kom ihåg att använda ekologiska och närproducerade varor i den mån det är möjligt!
Kom ihåg också att använda hela purjolöken, man behöver oftast inte skära bort en massa blad, det ska ju ändå tillagas.

tisdag 18 oktober 2011

Vill ha nytt hallgolv!

Vi har kanske det fulaste hallgolvet man kan ha, hudfärgade klinkers. Min dröm vore att lägga in ett nytt schackrutigt golv av linoleumplattor ända in i köket, men det skulle bli alldeles för dyrt och för jobbigt, dessutom känns det onödigt att knacka sönder ett fullt funktionellt klinkergolv. Därför har jag tänkt måla det schackrutigt istället. Det kommer att bli jobbigt, definitivt, men det blir betydligt mycket billigare. Här har jag photoshoppat ihop ett litet smakprov på hur det skulle kunna se ut före och efter.

Före.

Efter.

söndag 16 oktober 2011

Minnen från Ragdoll

Idag gick jag igenom mina gamla bilder från tiden när jag hade butiken och jag inser att jag inte alls har mycket bilder som visar hur det såg ut. Jag fotade massor då men det var alltid bara bilder på klädesplagg och inga interiörbilder. Nu har jag efterfrågat bilder på facebook, så förhoppningsvis kan jag lägga upp lite fler här snart igen.

Foto: Ninni

Foto: Jesper Hammarström

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Foto: Johan Margulis

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Foto: Ninni

Foto: Jesper Hammarström

Foto: Johan Margulis

Foto: Jesper Hammarström

fredag 14 oktober 2011

Julias vardag

Häromkvällen satt jag och läste igenom en av mina favoritbloggar ända från början. Det var som att se en gripande film. En ensamstående trebarnsmamma skriver kort och poetiskt om sin och sina flickors vardag. Både texterna och bilderna är otroligt känslosamma och vackra, och jag blir så inspirerad. Precis som jag gillar hon loppisprylar och gamla kläder och hela deras hem är inrett med fina gamla saker.
Kolla in Julias vardag så får ni se vad jag menar!




tisdag 11 oktober 2011

Mysiga höstkläder

Idag tog Jesper en semesterdag så vi gick på stan tillsammans och handlade lite. Jag hittade den här mysiga koftan och tygkassen på Myrorna. Inga jättefynd precis, koftan gick på 105 kr och kassen på 30, men visst var de väldigt fina! Kjolen är en gammal långkjol från Ragdoll som jag nyligen fållat upp.

Bibis garagefynd

Häromdagen kom min svärmor hit med en kasse klänningar och blusar som hon hade haft på 60- och 70-talet. Några hade hon sytt själv och några var köpta. De satt perfekt på mig och var jättesnygga allihop, så nu ska jag bara tvätta, stryka och korta av några. Lämnade in två av dem på kemtvätt idag, så förhoppningsvis kan jag visa lite fler bilder nästa vecka. Jag älskar den gamla gulnade kemlappen som satt kvar på den röda klänningen. Den sparar jag och lägger i en fin ask.


fredag 7 oktober 2011

Om nya namn

Det här med namn har alltid fascinerat mig, särskilt namn som man kan skratta lite åt. Häromdagen på öppna förskolan träffade jag en mamma med tre söta flickor som hette Tovali, Nolie och Isa-Lova. Först skrattade jag för mig själv och tänkte att det lät som en parodi på dagens kreativa barnnamnskultur. Jag tänkte att varför måste man försöka vara originell och komma på så konstiga namn som möjligt när det redan finns så många fina namn? Sen insåg jag hur trångsynt det lät. Precis som en trångsynt SD:are eller en pensionär som ringer till Ring P1 och tycker att allt var bättre förr. Även om jag inte vill att mina barn ska heta Glittra eller Nova-Flora så tycker jag faktiskt att det är roligt att det sker förändringar i vår namnkultur, att namnen inte bara går runt runt. DN har en ganska intressant artikelserie just nu som tar upp det här med nya namn.

Dagens loppisskörd

Idag har jag och Tage varit på loppisrunda och fyndat stort! Det bästa köpet var den här Briosyskonvagnen för 75 kr. Jag är så trött på vår gamla syskonvagn. Jag började måla om den från mörkblått till svart men den blev aldrig klar. Känns inte motiverande att måla klart heller eftersom jag inte tycker om den. Den ser skabbig ut, är tung att köra och om man packar den för tungt så lossnar däcken. Förutom den så köpte vi en massa leksaker, barnböcker, barnkläder, ugnsformar och grytlappar. Nu ska vi diska leksaker och tvätta vagnen.

torsdag 6 oktober 2011

Ungar, pyssel och stök

Man vaknar, byter blöjor, klär på, bäddar sängar, matar.
Klär på sig själv och äter frukost. Barnprogram på teven. Man plockar undan, städar och stökar. Pysslar lite, myser, sjunger och busar.
Sen blir man trött och har man tur så kan man vila lite tillsammans, men bara om man har tur.